Electronic Notepad - Cookbook

This is a personal electronic notepad. Don't care too much about the content of this site. It is intendet purely as my personal note keeper.

Saturday, January 07, 2006

nalesniki z serem

Składniki:
  • - Ciasto: 2 jajka
  • - szklanka mleka
  • - szklanka wody
  • - półtorej szklanki mąki
  • - łyĹźka oleju (niekoniecznie
  • - ale zapobiega przywieraniu ciasta do patelni)
  • - szczypta soli
Nadzienie: 40 dag twarogu lub białego tłustego sera
  • - 2 żółtka
  • - cukier i esencja waniliowa do smaku
  • - olej do smaĹźenia

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj dokładnie (najlepiej mikserem) wszystkie składniki ciasta. Jeśli oddzielisz białka od żółtek i ubijesz z nich pianę, którą dodasz do ciasta tuż przed smażeniem, naleśniki będą pulchniejsze. Patelnię lekko natłuść, mocno rozgrzej i skręć gaz. Naleśniki smaż po jednym, nalewając ciasto cienką warstwą. Gdy się zetnie, przewróć krążek łopatką i dosmaż. Żółtka do nadzienia utrzyj z cukrem, dodaj ser, zapach, dobrze wymieszaj. Smaruj każdy krążek nadzieniem, składaj w ?chusteczkę? i smaż na rozgrzanym tłuszczu zobu stron na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem i śmietaną.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home