nalesniki z serem
SkĹadniki:
- - Ciasto: 2 jajka
- - szklanka mleka
- - szklanka wody
- - pĂłĹtorej szklanki mÄ ki
- - ĹyĹźka oleju (niekoniecznie
- - ale zapobiega przywieraniu ciasta do patelni)
- - szczypta soli
- - 2 şóĹtka
- - cukier i esencja waniliowa do smaku
- - olej do smaĹźenia
SposĂłb przyrzÄ dzania:
Wymieszaj dokĹadnie (najlepiej mikserem) wszystkie skĹadniki ciasta. JeĹli oddzielisz biaĹka od şóĹtek i ubijesz z nich pianÄ, ktĂłrÄ
dodasz do ciasta tuĹź przed smaĹźeniem, naleĹniki bÄdÄ
pulchniejsze. PatelniÄ lekko natĹuĹÄ, mocno rozgrzej i skrÄÄ gaz. NaleĹniki smaĹź po jednym, nalewajÄ
c ciasto cienkÄ
warstwÄ
. Gdy siÄ zetnie, przewrĂłÄ krÄ
Ĺźek ĹopatkÄ
i dosmaĹź. ŝóĹtka do nadzienia utrzyj z cukrem, dodaj ser, zapach, dobrze wymieszaj. Smaruj kaĹźdy krÄ
Ĺźek nadzieniem, skĹadaj w ?chusteczkÄ? i smaĹź na rozgrzanym tĹuszczu zobu stron na zĹoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem i ĹmietanÄ
.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home