Electronic Notepad - Cookbook

This is a personal electronic notepad. Don't care too much about the content of this site. It is intendet purely as my personal note keeper.

Tuesday, January 24, 2006

Kasza gryczana po staropolsku z miodem

Składniki
  • kasza gryczana 200g
  • cebula - 1 duża
  • wołowina - 150g
  • miód pitny - pół szklanki
  • cukier, pieprz, sól

Przygotowanie:
Kaszę wsypujemy do garnka, solimy i zalewamy wodą tak by było jej ok pół centymetra nad kaszą. Gotujemy pod przykryciem, w razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy woda wyparuje zakręcamy gaz a kasza "dochodzi pod przykryciem. Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i również podsmażamy. Następnie do kaszy wrzucamy mięsko, cebulę wlewamy pół szklanki miodu pitnego, słodzimy (ok 3 łyżeczek), dodajemy pieprz i gotujemy na wolnym ogniu. Kasza powinna mieć słodkawy smak, jeśli jest sucha można dodać oleju.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home